U prostoru Tribine mladih i Letnjeg bioskopa Kulturnog centra Novog Sada od 4. do 7. jula realizovan je četvrti po redu festival posvećen očuvanju vode i vodnih resursa “WATER FEST 2018”.

Manifestacija je otvorena tribinom “Kakvu vodu pijemo?” na kojoj su Novosađani i Novosađanke imali prilike da dobiju informacije o problemima i kvalitetu pijaće vode u Vojvodini, problemima korišćenja postojećih bunara u Novom Sadu, kao i načinima pravilnog iskorišćavanja vode u punom kvalitetu u domaćinstvima.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instututa za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Sanja Bijelović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu dr Srđan Rončević, pomoćnik direktora za kontrolu kvaliteta JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad Zoran Bojović i predsednik udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine” MSc Igor Jezdimirović složili su se da je pijaća voda u Vojvodini veliki problem jer jedna trećina stanovništa nema pristup ispravnoj vodi u svojim domaćinstvima.

Kada je u pitanju Novi Sad, govornici su istakli da je kvalitet vode u gradu dobar, da se ona kontroliše i do 18 puta u toku dana, a da kvalitet pijaće vode zavisi u velikoj meri i od održavanja česmi u domaćinstvima.

Muzički deo festivala  ove godine je zbog izuzetno loših vremeskih uslova i obimne kiše morao biti skraćen, a publici su se predstavili sastavi Groteska, Mamurluk, Nemir, Neke face i Čupavci.

Ukazujući na problem kvaliteta pijaće vode u Vojvodini, gosti iz Zrenjanina – momci iz benda Neke face, na binu su doneli balon vode iz zrenjaninskog vodovoda koja već 14 godina ne može da se koristi za piće.

Organizatori “WATER FEST 2018” bili su udruženja “Odrasti zdravo” i “Inženjeri zaštite životne sredine” i Kulturni centar Novog Sada, a partneri: Savez ekoloških udruženja “Zelena lista Srbije”, “Ritam zdravlja”, Udruženje zanatlija Novi Sad, Najevropljanin, Petroland, Heineken, Gala voda, Omladinski savez udruženja “Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS”, Pravni fakultet za privredu i finansije, JP SPC Vojvodina, FIMEK, CSOnnect program, Regionalni centar za životnu sredinu, Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Podršku su pružili Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za sport i omladinu.

Uz veliku zahvalnost gostima, publici i svima koji su pomogli u realizaciji četvrtog festivala, organizatori su za narednu godinu najavili još bogatiji informativno-edukativni program i stručne diskusije na aktuelne teme u oblasti zaštite vodnih resursa i zaštite životne sredine.

Snimak tribine može se pogledati na youtube kanalu “Inženjera zaštite životne sredine”.