Novosađani i Novosađanke u petak 28. juna imaće priliku da, u okviru festivala “Water Fest 2019”, pogledaju dokumentarac “Plavo srce/Blue Heart”.

U cilju zaštite reka Balkana i sprečavanja izgradnje više od 3.000 planiranih malih hidroelektrana, pokrenuta je kampanja “Spasimo plavo srce Evrope” (Save The Blue Heart of Europe). Film “Plavo srce” govori o vrednosti neukroćenih vodotoka i ljudima širom Balkana koji se bore za opstanak svojih reka.

Prelazak na obnovljive izvore energije neophodan je za zemlje Balkana, ali su one izabrale pogubnu prečicu neodrživom eksploatacijom hidroenergije. Projekti malih hidroelektrana derivacionog tipa se već godinama suočavaju i sa kritikom naučne zajednice i otporom lokalnog stanovništva. Solidarnost i podrška za takve pokrete širi se kako bi se izvršio pritisak na politiku koja je uzrok problema.

Projekcija je zakazana za 19.30 časova, u prostoru Tribine mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Ulaz je slobodan.

Kampanju “Spasimo plavo srce Evrope” koordinišu organizacije Riverwatch i EuroNatur i sprovode je sa partnerskim organizacijama sa Balkana i drugih delova Evrope.

Film je nastao u produkciji kompanije “Patagonia”, koja je međunarodno priznata zbog posvećenosti aktivizmu u oblasti životne sredine, doprinoseći sa skoro 90 miliona dolara u grantovima i donacijama do danas.

(Izvor: seecult.org)