IZVOR: Autonomija

Zrenjaninski bend “Neke face”, koji je u subotu 7. jula nastupio na “Water festivalu” u Novom Sadu, doneo je sa sobom na binu balone zrenjaninske neispravne, žute vode i ponudio publici da je proba “na svoju odgovonost”.

Bend je želeo da skrene pažnju na problem sa pijaćom vodom u Zrenjaninu, jer građani tog grada ne smeju da je koriste niti za piće, niti za druge svrhe, decenijama zbog velikog niova zagađenosti.

Članovi benda supozvali prisutne da probaju vodu na svoju odgovornost, i poručili da će svakome ko se odvaži da je proba “platiti 50 dinara”.

“Ovako mi već godinama. Kupujemo svaki dan vodu u petolitarkama u prodavnici, jer je ova iz vodovoda otrovna”, poručili su članovi benda, dok je ispred bine na stolu zrenjaninska, očigledno žuta voda, sipana u čaše za konzumiranje.

Neke face su sa bine poručili da poenta ovog performansa nije da skrene pažnju na greške političara, zbog kojih Zrenjanin nema ispravni pijaću vodu, niti na priče o “raznim lobijima” koji održavaju tu situaciju iz svoje koristi, već da pokažu sav apsurd situacije.

“Svi pominju razne lobije, političare, ali zrenjaninska žuja’ predstavlja zapravo jedan apsurd u kojem mi živimo i iz kojeg nikako da izađemo”, poručili su sa bine.

Zrenjanin već godinama ima problem sa pijaćom vodom iz vodovoda, koja je zabranjena za korišćenje, a nevladine organizacije iz tog grada aeplovale su već u više navrata da nadležni i država hitno reše taj problem.

Lokalna samouprava je pokrenulaizgradnju fabrike vode, ali su odlučili da problem pijaće vode reše uz pomoć privatnog konzorcijuma, što nije u skladu za Zakonom o komunalnim delatnostima, pa fabrika nikada nije proradila.

Organizacija Zrenjaninski socijalni forum je ranije upozorila da više od tri decenije lokalne vlasti u Zrenjaninu nisu u stanju da reše problem snabdevanja stanovništva ispravnom vodom za piće.

Ova organizacija je skrenula pažnju i na činjenicu da su aktuelne vladajuće stranke u Zrenjaninu (SNS, SPS i SVM), posle 2012. godine kada su došle na vlast, “trijumfalno najavljivale da će Zrenjaninci brzo dobiti vodu koja odgova nacionalnom Pravilniku”.

“Water festival” održava se svake godine u Novom Sadu, promoviše važnost zdrave vode i zdravog načina života, a manifestacija je ove godine održana u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival organizuju Udruženje Odrasti zdravo i Inženjeri zaštite životne sredine, uz podršku Grada Novog Sada.